Skillnad mellan versioner av "1.5a Lösning 10c"

Från Mathonline
Hoppa till: navigering, sök
m
m
 
(12 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
 
[[Image: Övn 10.png]]
 
[[Image: Övn 10.png]]
  
Till synes visar resultatet helt identiska kurvor. Men i själva verket är funktionen <math> f(x)\, </math> inte är definierad för <math> x = -3\, </math> och har en diskontinuitet där. Därför har dess graf (kurvan till vänster) ett "hål" eller en "lucka" i <math> x = -3\, </math> som man inte ser med blotta ögat. Så grafen lurar oss. Vi måste hålla oss till <math> f(x)\, </math>:s funktionsuttryck ovan som klart visar <u>två</u> diskontinuiteter, en i <math> x = -3\, </math> och den andra i <math> x = 3\, </math>. Den första som vi lyckades få bort genom förkortning, är en s.k. <strong><span style="color:red">hävbar diskontinuitet</span></strong> medan den andra är icke-hävbar.
+
Till synes visar resultatet helt identiska kurvor. Men från övningens a)-del vet vi:
 +
 
 +
Funktionen <math> f(x)\, </math> har två diskontinuiteter:
 +
 
 +
:<math> x_1 = -2 \; \quad {\rm är\;en\;hävbar\;diskontinuitet.} </math>
 +
 
 +
:<math> x_2 = 2 \qquad {\rm är\;en\;icke-hävbar\;diskontinuitet.} </math>
 +
 
 +
Den hävbara diskontinuiteten ses inte i grafen till <math> f(x)\, </math>. Men i själva verket finns ett "hål" eller en "lucka" i <math> x = -2\, </math> som man inte ser med blotta ögat. Så funktionen <math> f(x)\, </math> är inte definierad för <math> x = -2\, </math> och har en diskontinuitet där. Att den inte visas som ett oändlighetsställe i grafen beror på att den är hävbar. Den andra, icke-hävbara diskontinuiteten <math> x_2 = 2 \, </math> visas tydligt med ett oändlighetsställe.
 +
 
 +
Funktionen <math> g(x)\, </math> däremot är både definierad och kontinuerlig för <math> x = -2\, </math>. Det finns inget "hål" i grafen där. Men även <math> g(x)\, </math> är inte definierad för <math> x = 2 \, </math> och har - precis som <math> f(x)\, </math> - en icke-hävbar [[1.5_Fördjupning_till_Kontinuerliga_och_diskreta_funktioner#Olika_typer_av_diskontinuitet|<strong><span style="color:blue">diskontinuitet av typ oändlighetsställe</span></strong>]] där, vilket även visas i grafen.

Nuvarande version från 3 juli 2015 kl. 20.22

Övn 10.png

Till synes visar resultatet helt identiska kurvor. Men från övningens a)-del vet vi:

Funktionen \( f(x)\, \) har två diskontinuiteter:

\[ x_1 = -2 \; \quad {\rm är\;en\;hävbar\;diskontinuitet.} \]

\[ x_2 = 2 \qquad {\rm är\;en\;icke-hävbar\;diskontinuitet.} \]

Den hävbara diskontinuiteten ses inte i grafen till \( f(x)\, \). Men i själva verket finns ett "hål" eller en "lucka" i \( x = -2\, \) som man inte ser med blotta ögat. Så funktionen \( f(x)\, \) är inte definierad för \( x = -2\, \) och har en diskontinuitet där. Att den inte visas som ett oändlighetsställe i grafen beror på att den är hävbar. Den andra, icke-hävbara diskontinuiteten \( x_2 = 2 \, \) visas tydligt med ett oändlighetsställe.

Funktionen \( g(x)\, \) däremot är både definierad och kontinuerlig för \( x = -2\, \). Det finns inget "hål" i grafen där. Men även \( g(x)\, \) är inte definierad för \( x = 2 \, \) och har - precis som \( f(x)\, \) - en icke-hävbar diskontinuitet av typ oändlighetsställe där, vilket även visas i grafen.